De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Onderwijs in Limburg
ervaar thuiszorg 12 en 23 maart

Lovende reacties op interactieve ontdekkingsreis "Ervaar Thuiszorg’"

maandag, 03 april 2017

Op 21 en 23 maart ’17 vond de tweede editie van "Ervaar thuiszorg" plaats. Tijdens deze interactieve ontdekkingsreis langs vier workshops ervoeren de deelnemers wat het betekent om als professionele hulpverlener te werken in de thuiszorg. De reacties van de ruim 450 deelnemende jongeren zijn alvast lovend!

Doel

Ervaar thuiszorg heeft als doel een realistisch beeld te schetsen van de thuiszorg, dit via o.a. leerkrachten verzorging (de deelname aan Ervaar thuiszorg wordt vooraf in de klas voorbereid, ondersteund door een lespakket,  aangeboden door Uniform), en wil de breedte van de thuiszorg in beeld brengen naar de leerlingen toe. Het uiteindelijke doel is het bieden van ondersteuning bij de studiekeuze voor leerlingen van het zesde jaar Verzorging, met het oog op het specialisatiejaar "Kinderzorg" of "Thuis- en bejaardenzorg".

Workshops

Uniform organiseerde, in samenwerking met diensten Solidariteit voor het gezin en Familiehulp en met een erg geëngageerd “Ervaar thuiszorg-team”, vier workshops voor de leerlingen van het zesde jaar Verzorging: Future Proof,  Misheard, Expeditie Thuiszorg en Story of my life. Deze sessies werden stuk voor stuk begeleid door mensen uit het werkveld, en konden rekenen op een enthousiaste groep van 450 deelnemende leerlingen! 

Tijdens "Future Proof" maakten de verzorgenden en zorgkundigen in spe via een stellingenspel – zonder taboes! kennis met de sector. Thema’s als beroepsgeheim, respect, loon- en arbeidsvoorwaarden en doelgroepenvermindering kwamen aan bod.

"Misheard" focuste op het observeren en interpreteren, twee zaken die een doorslaggevende stempel drukken op ons handelen.

De workshop "Expeditie Thuiszorg" bood de deelnemers dan weer de kans om te proeven van levensechte casussen in een nagebootste woonomgeving. De cliënt stond in deze workshop centraal. Leerlingen konden via doe-opdrachten en rollenspelen onder begeleiding van deskundige coaches zélf aan de slag!

Tijdens "Story of my life" volgden de deelnemende leerlingen een stukje van de dag van een jongeman met een lichamelijke beperking. Een dag van moeilijkheden en mogelijkheden, van soms mooie, soms droevige momenten.  Zijn moeder vertelde hoe belangrijk de verzorgende is bij het zorgen voor een goede opvang en begeleiding van haar zoon.

Dankzij het enthousiasme en de betrokkenheid van de leerlingen, hun begeleidende leerkrachten, de diensten die de workshops begeleidden én het “Ervaar thuiszorgteam”, werd ook deze tweede editie een succes!

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.