Wassen is een kwestie van gezond verstand. Gebruik je machine op de juiste manier, en je bespaart meteen veel geld.
- Vul de wastrommel volledig en was op lagere temperatuur, bv. op 30 °C. Het is aangeraden om een paar keer per jaar op hogere temperatuur (90 °C) te wassen om aanslag te voorkomen in de leidingen van je machine.
- Het zuinigste programma is het katoenwas programma. Dat gaat zuiniger om met elektriciteit. Fijnwasprogramma’s gebruiken per kilogram wasgoed meer water en elektriciteit.
- Wasmachines dragen een energielabel. Let hier echter op, een machine A+ label lijkt een zuinige machine, maar voor wasmachines is dit de ondergrens.
Kies bij voorkeur voor een machine met A+++ label.
Hoe kun je je wasmachine zuinig gebruiken?
Er zijn een aantal manieren om met je bestaande wasmachine zuiniger om te springen:
- Vul de wastrommel volledig. Zo gebruik je de bestede energie het efficiëntst.
- Was op lagere temperatuur, bijvoorbeeldop 30 °C. Dat is veel energiezuiniger dan op 60 °C wassen. In geval van een ziekte of allergie kan het aangewezen zijn om op 60 °C te wassen. Het is aangeraden om een paar keer per jaar op hogere temperatuur (90 °C) te wassen om bacteriën, schimmels en vetluis te voorkomen in de leidingen van je machine.
- Het zuinigste programma is het katoenwasprogramma. Dat gaat zuiniger om met elektriciteit. Fijnwasprogramma’s gebruiken per kilogram wasgoed meer water en elektriciteit.
- Om sluipverbruik te voorkomen (van onder andere het display) haal je best na elk gebruik de stekker uit het stopcontact of zorg je voor een stekkerdoos met aan/uitschakelaar.
- Zwaar bevuilde was met vlekken kun je best vooraf behandelen met bruine zeep of een (ecologische) ontvlekker en pas daarna wassen.
Wat levert het op?
Hoe lager de wastemperatuur hoe meer energie (en geld) je bespaart. Als je heel het jaar lang op een lagere temperatuur wast, bespaar je genoeg om een nieuwe trui te kopen! (Uitgaande van 4 wasbeurten per week van 60 °C die vervangen worden door wasbeurten van 30 °C.)
Waar moet je op letten bij de aankoop?
- Kies voor een machine die past bij je verbruik. Een grote machine wast wel energiezuiniger, maar dat voordeel wordt tenietgedaan als je de wasmachine niet helemaal vult.
- Let op de zwiersnelheid van je machine: hoe hoger (1600 / 2000 toeren per minuut), hoe minder energie nodig om de was te drogen.
- De eco-stand op een wasmachine zorgt meestal voor een langere wasduur, zodat bij lagere temperaturen toch een goed wasresultaat bekomen wordt. De betekenis van de eco-stand verschilt echter per machine. Ga daarom bij de fabrikant na wat er verstaan wordt onder de eco-stand en kies bij voorkeur een machine die op lage temperatuur eco-stand kan draaien.
- De meeste wasmachines worden op de koudwaterleiding aangesloten en warmen het water elektrisch op. Het grootste deel van de energie die een wasmachine verbruikt, is bestemd voor de verwarming van het water. Er bestaan ook modellen met een "hot fill" of warm wateraansluiting aangesloten kunnen worden en veel zuiniger zijn. Het voordeel dat gedaan wordt met warm wateraansluiting hangt af van de wijze waarop het warm water geproduceerd wordt. Als je de wasmachine kunt aansluiten op de toevoer van warm water afkomstig van gasgestookte of zonneboiler, dus niet van een elektrische boiler, verbruik je tot 80 % minder elektriciteit. Let ook op de afstand tot de warm waterbron: als deze te groot is (7 meter of meer), doe je geen voordeel met een warm wateraansluiting.
- De meerkost van een hot-fill wasmachine kan oplopen. Je kunt ook een voorschakelapparaat kopen.
Je kunt dit voorschakelapparaat op elke wasmachine installeren.
Achtergrondinformatie
- Wasmachines zijn voorzien van een energielabel. Let hier echter op, een machine A+ label lijkt een zuinige machine, maar voor wasmachines is dit de ondergrens. Kies bij voorkeur voor een machine met A+++ label, maar zelfs binnen het A+++ label bestaan grote verschillen. Labels voor wasmachines hebben nl. een label met 3 letters. De eerste letter verwijst naar het energielabel. De tweede letter geeft de waskwaliteit aan en de derde de droogkwaliteit. Concreet spreken we dan bv. van een A+++AA label. Kijk goed naar het elektriciteitsverbruik (vermogen) van het toestel; dat wordt vermeld op het label en kan nog verschillen binnen de A+++ categorie. Een zuinig A+++ toestel verbruikt 100 kWh per jaar, een inefficiënt toestel 250 kWh.
- Op www.topten.eu kan je een heel aantal modellen vergelijken volgens de belangrijkste criteria, waaronder ook energieverbruik.
- Op www.energievreters.be kan je met een simpele test jouw ideale wasmachine ontdekken. Kies je wasmachine afhankelijk van energie-efficiëntie, waterverbruik, zwierefficiëntie enzovoort.