De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Gedeputeerde Inge Moors tijdens haar presentatie op het Provinciaal Groentecongres 2018

Provinciaal Groentecongres toont innovaties in de Noord-Limburgse groenteteelt

vrijdag, 23 maart 2018

Het Provinciaal Groentecongres sloot donderdag met meer dan 60 telers en erfbetreders, 7 sprekers en een proefveldbezoek het onderzoek binnen het Groente-innovatiefonds (GIF) op een boeiende en feestelijke manier af. Het GIF, gefinancierd met SALK-middelen, leverde vier innovatieve projecten op die bijdragen aan het verbeteren van teeltprocessen, nieuwe teelten en het optimaliseren van verwerking en vermarkting. Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw, is tevreden met het resultaat: “Het Groente-Innovatiefonds (GIF) zorgde voor een investering van 514.000,00 euro, waarvan 380.000,00 euro Vlaamse en provinciale middelen, in teeltoptimalisatie en versterking van de productie om innovatief ondernemerschap en de concurrentiepositie van de Limburgse groentesector verder te verstevigen.”

De groenteteelt omvat 2.400 hectare over heel in Limburg en is voornamelijk aanwezig in het noorden en het oosten van onze provincie. De toonaangevende teelten inzake asperges (67 % van het Vlaamse areaal) en erwten (41 % van het Vlaamse areaal) en de komst van grote groenteverwerkende bedrijven zoals Noliko (het huidige Green Yard te Bree) en Farm Frites (Lommel) zorgen ervoor dat Limburg mee aan de internationale top van de groenteverwerkende industrie staat.

Daarnaast zorgen ook de uitbouw van een aanvoerplatform voor verse groenten door de veiling BelOrta, het overkoepelend irrigatienetwerk CIRO en de realisatie van het agrarisch bedrijventerrein Agropolis te Kinrooi voor een sterke ondernemersdynamiek in de Limburgse groentesector.

Over schakels heen denken

“Naast het creëren van nieuwe mogelijkheden voor de tuinbouw, zijn we er met het GIF vooral in geslaagd bruggen te bouwen tussen overheden, vakorganisaties, kennisinstellingen, proefcentra en industrie en over de schakels in de keten heen samen te werken. Dit zorgt voor een klimaat waarin kennis, ervaring en ideeën uitgewisseld kunnen worden die de Limburgse tuinbouw versterken en onze provincie verder als duurzame, economische regio op de kaart zet”, besluit gedeputeerde Inge Moors.

Lees de presentaties na van het congres.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.