De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
Gestilleerde tekening met bloemen en gras

Bermen

Limburgse wegbermen zijn belangrijk voor de natuur. Dat blijkt uit onderzoek dat het Provinciaal Natuurcentrum en diverse natuurspecialisten de afgelopen twee jaren voerden in 30 bermen in Bilzen, Gingelom, Lanaken, Riemst en Zutendaal. De resultaten verrasten zelfs de onderzoekers.

In totaal werden 83 soorten bijen, 21 soorten dagvlinders, 17 soorten sprinkhanen, 93 soorten loopkevers, 162 soorten spinnen en 23 soorten mieren aangetroffen. Een indrukwekkend aantal. Van al deze soorten staat 25 tot 30 % met een rode stip op Rode Lijsten. Dit betekent dat ze bijzondere aandacht behoeven.

Nog meer winst mogelijk

De onderzochte bermen zijn maar smalle stroken. Toch kunnen de soortenlijsten concurreren met die van tal van natuurreservaten in Limburg en Vlaanderen. Zorg dragen voor onze Limburgse bermen als leefgebied en natuurverbinding is dan ook een must. Met aangepast beheer valt nog veel meer natuurwinst te boeken en dat beheer moet niet per se duurder te zijn.

Studiedagen

Regelmatig vinden er studiedagen plaats rond bermbeheer. (Ga naar Studiedagen)

Inspiratiegids voor gemeenten

Om de Limburgse gemeenten te stimuleren om extra in te zetten op bermen, is de inspiratiegids "Werken aan bermen - Ervaring uit Bilzen, Gingelom, Lanaken, Riemst en Zutendaal" uitgewerkt. Deze publicatie zoemt in op beheer, zwerfvuil, handhaving, ...

Nieuws

woensdag, 25 juli 2018
Bord langs de berm met info over het leven in de bermen
Om aan te tonen dat de Limburgse bermen meer zijn dan een afbakening van de weg, heeft het Provinciaal Natuurcentrum samen met experts in vijf gemeenten, waaronder Lanaken, onderzoek uitgevoerd...