In Zutendaal is al het resultaat te zien van een uitstervend bos dat omgevormd werd tot een biodivers en duurzaam bos. © Chris Nelis

Bosgroep Limburg reanimeerde al ruim 400 afstervende bossen

Zutendaal -

Bosgroep Limburg bood op 436 percelen hulp aan om afstervende bossen te reanimeren en te prepareren voor de toekomst. De eerste resultaten daarvan zijn al zichtbaar.

Hectares groot zijn ze soms, de bossen met fijnsparren waaruit het leven verdwenen is. In sommige gevallen zodanig dat alleen de stammen van de bomen nog overblijven. En dat is voor een groot deel de schuld van de letterzetter. Heel wat Limburgse bossen bestaan uit fijnsparren en dennenbomen. Nochtans is dat niet hun natuurlijke biotoop.

“De fijnsparren werden vroeger op vrijliggende grond geplant om te verkopen als kerstbomen”, zegt Patrick Meesters, coördinator van Bosgroep Limburg. “Dat leverde nog een extra centje op voor de eigenaar. Dennenbomen zijn dan weer geplant voor het hout dat gebruikt werd in de Limburgse steenkoolmijnen. Daarom is het ook zo belangrijk dat we niet alleen inzetten op bosuitbreiding, maar ook op kwaliteitsverbetering van bestaande bossen.”

Het nieuwe Toscane

Daarom gaat Bosgroep Limburg de strijd aan om de bossen te helpen overleven. Tot nu toe werd en al 436 afstervende bossen gereanimeerd. De organisatie krijgt daarbij hulp van Limburg en van Vlaanderen. “Vlaanderen wordt wel eens het nieuwe Toscane genoemd”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). “Dat is leuk, maar het stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen. Daarom ook dat we vanuit Vlaanderen investeren in het omzetten van monotone bossen naar biodiverse en duurzame bossen die de klimaatverandering aankunnen.” (cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer